January 29, 2022 | Yazar: Ali Baran Arıban & Sudenaz Tanta & Toprak Altunay

3 Meşalenin Gözünden TED’in Tam Eğitim Bursu

blog-feature-image

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”

Eğitim; bir ulusun geleceğini belirleyen en temel unsur, parlak yarınların ve ‘Atatürk Türkiye’sinin teminatıdır. 21. yüzyılda her geçen gün önemini daha derinden fark ettiğimiz, Türkiye’nin kaderinde belirleyici etken olan eğitimi çalışmalarının merkezine alan Türk Eğitim Derneği; Türkiye Cumhuriyeti kurucu kadrosu öncülüğünde 1928 yılından bu yana temel amacı eğitim ve öğretimde uluslararası rol oynayarak eşitliği ve çağdaş eğitimi etkin kılmak olan bir sivil toplum örgütüdür. Eğitimde fırsat eşitliğinin önemini vurgulamaktan vazgeçmeyen Türk Eğitim Derneği, akademik başarısı yüksek ancak maddi olanaksızlıklar dolayısıyla nitelikli eğitime ulaşamayan genç zihinlere ışık olmak amacıyla çeşitli burs olanakları sağlamaktadır. “10.000 Genç Meşale, Daha Aydınlık Türkiye!”

10.000 Genç Meşale hedefiyle yola çıkan TED’in kurduğu bursluluk sistemi; çağdaş ve eşitlikçi eğitim anlayışını benimseyen eğitim meşalesinin aydınlığı ile yetişen öğrencilerden, bu ışığı ülkenin dört bir yanına taşıyan öğretmenlerine kadar her geçen gün daha da genişleyen bir ailedir. İlköğretimden akademik hayata kadar uzanan sistemin bir kolu olan TEB Üniversite; ülkenin seçkin üniversitelerinde öğrenim gören, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş, akademik yetkinliğe sahip, yabancı dil bilen, vizyon sahibi ve sorumluluk bilinci yüksek bireylerden oluşmaktadır. “Farklılıklarımız sayesinde kendimizi geliştiriyoruz.”

Ankara’daki 17 üniversitede ve 46 farklı bölümde eğitim gören öğrencilerden oluşan TEB Ankara Bölge; genç meşalelerin sosyal ağlarını güçlendirmesini, topluluk içerisinde kendini ifade edebilmesini, akademik ve sosyal projeler geliştirmesini, kültürel ve sanatsal konularda bilgi sahibi olmasını ve bakış açılarını genişletmeyi amaçlamaktadır. Lise öğrencilerinden mezunlara kadar uzanan TEB ailesinin üyeleri arasındaki bilgi alışverişini kolaylaştırmak için çalışan TEB Ankara Bölge; üniversite sonrasında da mezunların birbirleriyle iletişimini sürdürebilmeleri ve öğrencilere tecrübelerini aktarmalarına yardımcı olacak olan AİDİYET’in ilk adımlarını atıyor. Bu projeyle TEB Ankara Bölge hayatının bir döneminde TED ile yolu kesişmiş her bireye ulaşmayı hedefliyor.

“Aidiyet, Aile, Üç Farklı Hayat.”

On binlerce öğrencinin hayatına dokunmuş olan Türk Eğitim Derneği ve başlatmış olduğu burs sistemleri sayesinde ülkemiz, meşalelerin giderek daha da güçlenen ışığı ile aydınlanıyor. Binlerin içindeki biz üç genç, yazımızı TED ve TEB’in hayatlarımızdaki dokunuşlarına yer vererek bitiriyoruz. Sevgi ile kalın, eğitimin ışığıyla aydınlanın.

Bundan dokuz yıl önce bir bahar sabahı bursluluk sınavı için yola çıktığımda hayatımın tamamen değişeceğini tahmin edemezdim. Haber geldiğinde çekingen ama umut dolu gözlerle okuldan içeri adımlarımı attım. O andan sonra hayatım tümüyle değişti. Günbegün TEB ailesine daha çok bağlandım. Hayallerimin ötesinde öğrenim görme fırsatı yakaladım. Çağdaş eğitim meşalesi artık benim elimdeydi. Bunu en güzel şekilde kullanacak, ülkeme faydalı olacak ve ardımdan gelenlere bırakacaktım. Davranışlarımdan fikir dünyama bütün kişiliğim gelişiyordu. Kim derdi İngilizcenin i’sini bilmeyen çocuk Uluslararası Bakalorya programını bitirecek, Avrupa’yı gezecek, Fransızca yeterlilik sınavlarını geçecek, ODTÜ Kimya Mühendisliğine birinci sıradan yerleşecekti? Hayata, en çok da sana binlerce teşekkür ederim TEB…

Ali Baran Arıban

Gurur ve mutluluk dolu serüvenimin sonunda meşale olmuştum. Yeni insanlar, yeni hedefler… TED’in yardımıyla tüm zorlukların üstesinden geldim. Lisenin başlamasıyla şunu fark ettim: Gördüklerimin ötesinde bir dünya vardı ve ona ayak uydurmalıydım. Nasıl başaracaktım? Tabii ki okulum imdadıma yetişti. Kariyer günleri ve ulusal forumlar gibi etkinliklerle artık daha donanımlıydım. Günler ayları, yılları kovaladı ve artık lisede son yılımdaydım. Üniversite hayatına yaklaşmanın getirdiği heyecan filizleniyordu. Öte yandan önemli bir durum vardı: Sınav. Tedirgindim. Ama öğretmenlerimizin sonsuz destekleri ile bunun da üstesinden geldim. Şimdi üniversiteliyim. Hayat hiç olmadığı kadar akışkan, bense son derece hazırım. Karşımda yeni mücadeleler, yanımda meşaleler ve büyüklerimiz var. Gösteri başlasın!

Toprak Altunay

2017 yılında hayatım birdenbire tamamen farklı bir boyuta evrildi. Liseye başlıyor olmamın yanında TED Kocaeli Koleji’nde TEB’li olarak liseye başlıyor olmak da beni büsbütün bir heyecanın ortasına çekmişti. Liseyi TED okullarından birinde okumak elbette ayrıcalıktı ancak TEB’li olarak okumak, emin olun daha ayrıcalıklıydı. Lisedeyken her an bu bilince sahip olamasam da özellikle bursluların buluştuğu etkinliklerde kendimi tamamen bu aileye ait hissediyordum. Fakat bu aidiyetin üzerime sinişi üniversiteye başlayıp Ankara’ya geldiğimde oldu. Ankara’ya gelişim ile TEB Ankara Bölge ailesinde yerimi almam eş zamanlı gerçekleşti. Geldiğim andan beri sıcaklığı gitgide artan bir ailenin içinde çok şanslı hissederek kendimi gerçekleştirmeye devam ediyorum. Bu süreçte anladım ki ayrıcalıklı olmak, aidiyet hissini her üyesinin her an hissettiği bir ailenin üyesi olmakmış.

Sudenaz Tanta

🔥 Aidiyet Bülten'in 3. Sayısı Çıktı !